Euregio Jeugdorkest Kobra compositiewedstrijd 2018

Deze compositiewedstrijd voor symfonisch orkest wil jonge componisten die wonen en/of werkzaam zijn in België en Nederland stimuleren om de uitdaging aan te gaan om voor groot symfonisch orkest te schrijven. De organisatie is in handen van het Euregio Jeugdorkest i.s.m. KoBra en Concertzaal Tilburg. Tijdens de vorige editie van deze wedstrijd in 2015 werden componisten uitgedaagd om een werk te schrijven dat vooraf kan gaan aan The Planets  van Gustav Holst. De wedstrijd werd gewonnen door Bram Kortekaas met The Pillars of Creation, geïnspireerd op de iconische foto van de Hubble telescoop van een gas- en stofformatie die de broedplaats is van sterren en planeten. http://www.radio4.nl/podium/nieuws-pagina/14700/open-podium-van-de-muziekamateur .
Het Euregio Jeugdorkest (EJO) is een groot symfonieorkest dat bestaat uit getalenteerde jonge musici (13 tot 24 jaar) uit muziekscholen, muziekacademies en conservatoria uit Nederland en Vlaanderen. In 2013 won het orkest o.a. de eerste prijs op het ‘Summa cum laude Festival’ met ‘outstanding success’ in de Gouden Zaal van het Musikverein van Wenen, waar het ook een galaconcert mocht spelen in het beroemde ‘Konzerthaus Wien’. Het orkest trad reeds in verschillende prestigieuze zalen op zoals Concertgebouw (Amsterdam), De Doelen (Rotterdam), Muziekgebouw (Eindhoven), deSingel en Elisabethzaal (Antwerpen) en verschillende grote zalen in China. Meer info op http://
www.euregiojeugdorkest.com of talrijke youtube-filmpjes.

Reglement

1. De wedstrijd
De compositiewedstrijd is open voor componisten die op 1 februari 2018 jonger zijn dan 30 jaar en die afkomstig zijn uit of momenteel wonen en werken (studeren) in België of Nederland.
Elke deelnemer mag slechts één werk inzenden.
De deelnemende werken mogen geen prijs of vermelding in een andere wedstrijd gekregen hebben of in het openbaar zijn uitgevoerd. Werken die uitgegeven zijn bij een uitgever mogen niet deelnemen. Componisten die hun eigen werk aanbieden (
“self-publishing”) mogen daarentegen wel deelnemen.
De jury selecteert 1 werk, dat door het Euregio Jeugdorkest vier of vijf maal zal uitgevoerd worden in de tweede helft van 2018. Eventuele latere uitgaven en aankondigingen van de winnende werken zijn verplicht de melding “Prijswinnaar Euregio Jeugdorkest compositiewedstrijd 2018” te dragen.

2. Onderwerp en orkestbezetting
Het thema voor de wedstrijd in 2018 is ‘verleiding’. Aan de componisten wordt gevraagd om een werk te schrijven dat kan deel uitmaken van een concertprogramma dat in het teken staat van het thema verleiding. De stijl van het werk is vrij te bepalen door de componisten.
De bezetting is voor
symfonisch orkest met een maximum bezetting van 3-3-3-3 / 4-3-3-1 / harp, piano, percussie (5 spelers) / strijkers.
Gebruikelijke doublures (piccolo, Engelse hoorn, Es-klarinet, basklarinet) mogen gebruikt worden door één speler in de respectievelijke sectie. Contrafagot mag niet gebruikt worden.
Het slagwerkinstrumentarium beperkt zich tot: pauken, grote en kleine trom, klein slagwerk, cymbalen, buisklokken, tamtam, glockenspiel, xylofoon. Onder geen beding mogen andere instrumenten gebruikt worden. De slagwerkpartijen moeten speelbaar zijn met 5 spelers.
Celesta, orgel en elektronica zijn niet toegestaan. Piano mag enkel als orkestinstrument gebruikt worden. Ook solo’s van andere instrumenten kunnen enkel vanuit het orkest komen, dus geen concertant werk.
De lengte van het werk bedraagt tussen 6 en 10 minuten. Deze lengte moet aangeduid worden op de partituur.
Bij de jurering van het werk zal ook rekening gehouden worden met de manier waarop de componist zijn/haar kennis aantoont van het instrumentarium en de praktische speelbaarheid van het stuk.

3. Procedure
De wedstrijdprocedure is als volgt:

1 april 2018: deadline voor indienen van het werk. Een beperkte jury stelt uit de ingezonden composities een shortlist samen tegen midden april.

midden april 2018: Bekendmaking van de shortlist. De geselecteerde componisten worden verzocht om 4 extra kopieën van de score van hun werk te bezorgen voor de internationale jury tegen eind april 2018.

mei 2018: de internationale jury komt half mei samen voor de eindselectie. De componist van het winnende werk krijgt dan tot eind mei de tijd om het orkestmateriaal aan te leveren.

De componisten krijgen de kans om met het orkest en dirigent te werken op een afgesproken, nader te bepalen tijdstip.

Het prijsgeld voor de winnaar bedraagt € 3000,00
Naast de geldprijs en een getuigschrift, zullen de winnende werken opgenomen worden in het programma van het Euregio Jeugdorkest voor de tweede helft van het seizoen 2018-2019 (vier of
vijf concerten). Tevens zal er een live-opname gemaakt worden van de werken.
De winnende componisten zijn verplicht om de officiële prijsuitreiking van de werken bij te wonen. Deze zal doorgaan in Concertzaal Tilburg op 18 november 2018.

4. Jury
De jury bestaat uit volgende leden:
– Voorzitter/secretaris:
Cécile Franssen, directeur van Stichting Euregio Jeugdorkest Nederland
Luk Mettens, voorzitter van Euregio Jeugdorkest VZW België
– Leden eerste jury (samenstellen shortlist):
Hans Casteleyn, artistiek leider en dirigent van het Euregio Jeugdorkest
Dagmar Feyen, componist, bestuurslid van Euregio Jeugdorkest VZW, België
– Leden internationale jury (einduitslag):
Wim Henderickx
Piet Swerts
Jo Sporck
De jury behoudt zich het recht toe om de prijs niet toe te kennen.
Tegen de eindbeslissing van de jury is geen verhaal mogelijk. Bij discussie is de Nederlandstalige versie van het reglement bepalend.

5. Indienen van werken
De deelnemers dienen de volgende stukken aan te leveren:

Een partituur in A3-formaat, voorzien van een unieke code. Buiten deze code en de duur van het werk, mag er geen enkele indicatie op de partituur aanwezig zijn, in het bijzonder titel en naam van componist, waardoor de identiteit van de componist kan achterhaald worden.
De instrumenten dienen met hun respectievelijke transpositie aangeduid te worden, geen partituur in C.

Een gesloten omslag met hierop dezelfde code als op de partituur. In deze omslag bevinden zich de volgende documenten:
– Een pagina met contactgegevens van de componist (naam, adres, telefoon, email, eventuele website) en de titel van de compositie. Ook een korte toelichting bij de compositie (100 woorden) is gewenst.
– Een bewijs van leeftijd, bv. een kopie van het identiteitsbewijs.
– Een korte biografie (max. 200 woorden)
– Een recente foto die geschikt is om voor publicitaire doeleinden gebruikt te worden.

De partituur dient tevens als PDF doorgestuurd te worden naar compositiewedstrijd@euregiojeugdorkest.com
Indien gewenst kan je een opname van het werk meesturen in MP3-formaat. “MIDI-rendering” vanuit een notatieprogramma (Sibelius, Finale) is aanvaardbaar, als het de algemene indruk van het werk weergeeft.

De documenten dienen voor de uiterste inleverdatum verzonden te worden naar het adres: Postbus 4333 5004 JH Tilburg (NL). De postdatum geldt als bewijs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s